Nu arbetar vi fram ett nytt politiskt program för fritid och kultur

Publicerad

Elever som dansar utanför en skola.

Resultatet från Arboga kommuns medborgarundersökning och skolenkät om stadens fritid- och kulturliv har nu sammanställts. Undersökningarna används som underlag inför kommande beslut om fritid- och kulturpolitiskt program.

Medborgarundersökning och skolenkät

Under hösten 2023 skickades en medborgarundersökning ut till allmänheten, en enkät i såväl digitalt som fysiskt format. Samtidigt skickades en enkät ut till utvalda årskurser bland stadens skolor. Syftet med detta var att samla in Arbogabornas åsikter och tankar om stadens fritid- och kulturliv.

Programmet skickat på remiss

Just nu är det fritid- och kulturpolitiska programmet ute på remiss, vilket betyder att kommunens övriga nämnder ska få tycka till om det utkast som finns framtaget av fritid- och kulturnämnden.

– I bred dialog med kommunens föreningar, studieförbund och invånare har ett utkast tagits fram för det fritid- och kulturpolitiska programmet. Vi är väldigt glada för det engagemang och driv som funnits under processen och ser nu fram emot en god dialog i kommunens politiska forum, säger Martin Nyqvist (SD), ordförande i fritid- och kulturnämnden.

Även utredare Joel Boudin är glad över invånarnas visade intresse och delaktighet.

– Det är såklart jätteroligt att så många har valt att svara på undersökningen och dela med sig av sina åsikter, det bidrar till att stärka den lokala demokratin.

Så blev resultatet

Totalt svararade 279 personer på medborgarundersökningen, medan 91 elever svarande på skolenkäten. Åldersspannet för svarande på medborgarundersökningen var mellan 7-84 år. Ta del av ett urval av resultatet nedan.

  • Medborgarundersökningen: Vad tycker du om att göra på din fritid? Tre mest populära: Vara ute i naturen (68%), Sporta, idrotta, motionera (60%), Gå på konsert (52%). Andra populära aktiviteter: Bada/simma (46%), Läsa/lyssna på böcker (46%) och gå på museum/konstutställning (34%).
  • Skolenkäten: Vad tycker du om att göra på din fritid? Tre mest populära: Spela Tv-spel (55%), Sporta, idrotta, motionera (54%), Umgås med kompisar (47%). Andra aktiviteter: Film/podda/fotografera (13%), målning/keramik (13%).

Här kan du ta del av sammanställning av medborgarundersökning i sin helhet. Word, 578 kB.

Här kan du ta del av underlag till prövning av barnets bästa, inklusive resultat av skolenkät. Word, 281 kB.