Offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipen är en medborgerlig rättighet. Den ger alla svenska och utländska medborgare möjlighet att ta del av allmänna, offentliga handlingar hos myndigheter och förvaltningar.
Vad är allmänna handlingar?
En handling kan beskrivas som någonting som innehåller information av något slag. Det kan vara ett brev, protokoll, e-post, eller video- eller ljudupptagning. En kommunal handling kan vara allmän eller inte allmän. De handlingar som inte är allmänna är till exempel en tjänstemans interna arbetsmaterial. Allmänna handlingar kan i sin tur vara offentliga eller sekretessbelagda.
Enligt lagen är en handling allmän när den har inkommit till kommunen, när den förvaras där eller har upprättats där. Handlingen måste vara fastställd och inte vara under framtagning. Alla allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda är offentliga. Därmed har alla rätt att läsa dem.
Sekretess?
Syftet med sekretessen kan till exempel vara att skydda rikets säkerhet eller centrala ekonomi, att skydda enskilda människor i ärenden som handlar om vård och omsorg eller till och med för att skydda vissa djur- och växtarter.
En särskild lag, offentlighet- och sekretesslagen (OSL), anger vilka uppgifter som är sekretessbelagda. Det innebär att kommunen med stöd av lagen, avgör vad som ska sekretessbeläggas.
Om någon blir nekad en handling på grund av sekretess ska vi hänvisa till rätt paragraf i lagen och man ska få information om hur man överklagar beslutet. Vid ett överklagande är det Kammarrätten som beslutar om kommunen har gjort rätt eller inte.
Var finns handlingarna?
Kommunen måste registrera, förvara och arkivera sina allmänna handlingar. De ska hållas ordnade, så att man lätt kan hitta det man söker. I allmänhet är det kommunens registrator som ordnar handlingarna i ett diarium. Alla handlingar, som inte innehåller sekretess, som utgör beslutsunderlag i politiska beslut publiceras också på hemsidan: