Medarbetare berättar

Här möter du några av våra medarbetare.

Ida Fransson - Undersköterska

Ida Fransson

Ida jobbar som undersköterska på Åspegeln, ett demensboende för personer med kognitiv svikt. Ida har jobbat i Arboga kommun i sju år.

Läs hela intervjun med Ida

Vad gör du en vanlig arbetsdag?

Min viktigaste arbetsuppgift är att ge god omvårdnad. Jag pysslar om de boende och försöker se till så att de får en så bra dag som möjligt. Många kan bli deprimerande, speciellt på hösten, och jag försöker finnas där för dem, ge dem den tid de behöver, hålla igång dem och hjälpa dem att komma ut i samhället och naturen.

Vad tycker du är det roligaste i ditt jobb?

Det är nog att jag får ett kvitto på att jag är uppskattad. Det känner jag när jag har jobbat en hel dag och det känns bra i hjärtat eftersom jag har tagit hand om och stöttat en annan människa. För mig är det ett kall. Att vara undersköterska är att jobba med människor på riktigt.

Vad är det bästa med att jobba i Arboga kommun?

Under de här sju åren har kommunen verkligen börjat tänka mycket på oss i personalen som en resurs och vi är mer delaktiga i planeringen och utvecklingen på jobbet. Kommunen är också väldigt fin att vistas i och vi kan ta de boende på fantastiska promenader i Arbogas äldre miljö. Tankarna som kommer upp hos dem då gör det lättare för oss att göra ett bra jobb. Det enda som är synd är att det är kullersten överallt i centrum där vi går med de äldre.

Vad är det som gör att du trivs på jobbet?

Det är nog sammanhållningen och arbetsglädjen som vi har och faktiskt också nyöppningen av Åspegeln. Det var verkligen tufft i början. Vi i personalen fick vara med och bygga upp Åspegeln och mycket ansvar låg på oss, jag personligen har växt otroligt mycket i min roll som kollega och undersköterska. Jag tycker om att jobba med människor, jag är social och acklimatiserar mig ganska lätt.

Hur gör du för att utvecklas i ditt yrke?

Nu läser jag vidare till specialistundersköterska inom demens på Yrkeshögskolan här i stan. Jag jobbar halvtid och pluggar halvtid och får utbildningen betald. Det finns ju också webbutbildningar hos Demenscentrum som jag tycker är jättebra och dem går jag så ofta jag kan.

En del tycker ju kanske att vi bara jobbar med gamlingar och att det inte är så viktigt med utveckling. Men det är viktigt, även för dem, att vi håller oss uppdaterade och vi har också unga personer med kognitiv svikt som behöver bra omvårdnad. Vill vi utveckla något inom området finns det möjlighet att ansöka om bidrag men det gäller ju också att vi tar eget ansvar och tar initiativ till idéer i så fall.

Vad händer när du kommer med nya idéer och förslag?

Nu när jag går min utbildning kan jag komma med nya idéer och nya fakta till jobbet. I arbetsgruppen kan vi lyfta och bolla nya idéer som gör Åspegeln bättre och ta tillvara på den kunskap och erfarenhet kollegor besitter. Vi har ett öppet sinne för nya idéer. Det är också mitt eget ansvar att vi inte låser fast oss i gammalt, vi får ju en ny chans varje dag.

Hur är din chef?

Jag tycker Monika är bra. När det är något problem så värnar hon om oss i personalen. Hon vill att vi ska komma med idéer och det är bara att säga till om vi behöver något eller om vi vill lyfta något som inte funkar så bra. Hon är glad, bryr sig om personalen och kommer ut på avdelningarna i den mån hon kan. Det är viktigt med sammanhållning.

Hur är det att bo i Arboga?

Det är en lugn och bra liten kommun, jag har aldrig varit rädd när jag har cyklat ensam till eller från jobbet genom stan eller varit ute på kvällar. Det är också så nära till allt − Örebro, Västerås, shoppa och äta ute. För den som inte tycker om att fara någonstans så finns allt man behöver här.

Vilken utbildning och tidigare erfarenheter har du?

Jag har en gymnasieutbildning som undersköterska och har, i princip, jobbat inom äldreomsorgen i hela mitt liv. Jag har jobbat på särskilda boenden, inom LSS och på sjukhus. Min erfarenhet har växt eftersom jag har varit på olika ställen. Som ny i yrket är det bra att man provar på olika ställen och blir bollad mellan kollegor som har olika erfarenheter. Man växer som person och självkänslan blir starkare. Jag var så rädd när jag flyttade hit till Arboga, men jag tänkte att herre gud jag kan ju det här!

Pernilla Ekström Godin - Kock

Pernilla jobbar som kock på Sörgårdens förskola. Hon är fast anställd sedan 2009, men har jobbat från och till inom kommunen sedan 2005.

Läs hela intervjun med Pernilla

Vad är det bästa med att jobba i Arboga kommun?

Kommunen känns som en mer säker arbetsplats jämfört med den privata sektorn som har haft det tufft nu under pandemin och många har blivit av med jobbet. Mitt jobb är också väldigt kreativt. Jag hade en fördom om att storhushåll inte var ett lika kreativt jobb som på en restaurang innan jag började, men där hade jag fel. Vi har också många små och stora kök och kan välja fritt och flytta runt i organisationen.

Vad gör du en vanlig arbetsdag?

Tre dagar i veckan gör jag gröt till barnen till frukost, sedan planerar jag maten som jag ska laga under dagen. Jag utgår från hur många barn det är på plats varje dag, man lagar inte efter det antal som är inskrivna för då blir det mycket svinn. Jag förbereder lunchen och sallader och diskar upp alltihop från frukosten och mellis. Vid 11 kommer de och hämtar maten och då går jag på lunch. Efter min lunch så diskar jag av vagnarna, sedan städar jag och gör i ordning och beställer nya varor. Det varierar hur mycket jag har att göra eftersom viss mat tar tid, jag bakar bröd och gör smoothies minst en gång i veckan. Det är bara jag och tiden som sätter gränser för vad jag vill göra för extra grejer på frukosten, lunchen eller mellisen.

Vad tycker du är det roligaste i ditt jobb?

Det bästa är att jag får använda min kreativitet, hitta på nya recept, nya smaker och använda hjärnan. Det är bara fantasin som sätter stopp. Jag har ju en fast meny att rätta mig efter, men jag kan jonglera med recepten lite efter vad mina barn tycker om. Jag väljer själv hur jag planerar min tid, det blir aldrig långtråkigt och det är varierande trots att jag har fasta tider att förhålla mig till. Vissa dagar har vi kökets val och då kan jag välja vad jag vill göra och utveckla vegetariska recept som barnen ska tycka är goda. De flesta föräldrar har mycket att göra och barnen får ofta samma mat hemma och alla tycker inte om allt. Om man jämför ettåringarna med sexåringarna så utvecklas de väldigt mycket och tycker om helt olika saker. Vi vill att de ska få prova på så mycket olika smaker och konsistenser som möjligt.

Vad är det som gör att du trivs på jobbet?

Jag tycker att det är mysigt att jobba i en liten förskola där man lär känna både personalen och barnen på ett annat sätt. De är nyfikna på maten och det är kul. Jag har också varierande och sköna arbetstider som gör att jag hinner med mitt eget liv, allting blir bra och jag blir inte utarbetad. Det är lagom med stress och lagom fysiskt tungt. Jag har haft flera andra jobb och de har varit roliga på sitt sätt, men det här är absolut ett av de bästa för mig just nu.

Hur gör du för att utvecklas i ditt yrke?

Vi har matmöten en gång i månaden med den andra förskolan, Skogsgläntan, och då pratar vi om olika recept, vad vi kan göra bättre, vad som funkade bra och vi utbyter olika idéer. Vi får också utbildningar i kommunen som jag tycker är bra, vegetariskt och bakning till exempel. Vi kan alltid hojta till om det är något särskilt vi är intresserade av, så att vi kan får en bra utbildning på de två stängningsdagar vi har varje år.

Vad händer när du kommer med nya idéer och förslag?

När det handlar om vår matlagning och recept tas det alltid emot, och mina chefer lyssnar nästan alltid på de idéer vi har. Det finns några recept som jag har kommit på som lagas i hela kommunen. Det är kul.

Hur är din chef?

Min närmaste chef och jag har varit kollegor väldigt länge, sedan blev hon min närmsta chef. Det är ju kul att man kan klättra om man vill det i kommunen, hon är väldigt lyhörd och vill att allt ska funka. Kostavdelningens chef är också bra.

Hur är det att bo i Arboga?

Det är bra. Jag flyttade hit för 17 år sedan. Egentligen kommer jag från Karlskrona, men min man bodde Västerås och därför flyttade vi. Arboga är en trevlig liten stad, jag har koll på mina barn och jag är glad för att vi inte valde Västerås. Min yngsta är 14, den mellersta 17 och den äldsta är 18 år. I liten stad har man mer koll på vad de sysslar med, det blir familjärt. Det är också mysigt och fint här eftersom det finns så många, gamla hus.

Vilken utbildning och tidigare erfarenheter har du?

Jag har gått hotell- och restaurang i Karlskrona och jag jobbade på flera restauranger innan jag tog studenten. Jag har arbetat på många olika restauranger innan jag kom till Arboga. Ett tag jobbade jag även i en gruppbostad i Borås men sedan flyttade jag hit och började på kommunen när jag hade två små barn och fick min tredje. Jag har jobbat mest i kommunen, det beror på att man kan byta jobb inom organisationen om man vill och då känns det inte som att man jobbar på samma ställe.

Anna Martinell - Ämneslärare

Anna jobbar som ämneslärare i svenska och idrott och hälsa på Stureskolan. Hon är också mentor i en sjua och förstelärare, hon sitter i skolans ledningsgrupp, är arbetslagsledare och handledare för studenter som läser till lärare på Örebro universitet. Anna har jobbat på Stureskolan i 21 år.

Läs hela intervjun med Anna

Vad är det som gör att du trivs på jobbet?

Kollegorna, de är väldigt viktiga för mig. Ledningen är också väldigt viktig, och trots att vi har bytt ledning på skolan flera gånger har vi hållit oss starka tillsammans. Jag tycker också att det är väldigt intressant och fint att få jobba med barn och ungdomar och följa deras utveckling från årskurs sex till nio, jag vill ju göra skillnad hos dem och lotsa dem i rätt riktning i livet. Det händer så otroligt mycket med dem under de fyra åren de går här på Stureskolan. Både socialt och kunskapsmässigt. Så himla kul att se! Jag vill knappt släppa dem när de slutar nian.

Vad gör du en vanlig arbetsdag?

En vanlig arbetsdag börjar jag med att svara på mejl och sedan tittar jag igenom vad jag ska göra under dagen. Jag har mina lektioner och träffar elever. På idrotten far jag runt halva stan på cykel − Vasahallen, Ekbacksbadet, norra skogen och skogar i södra området − och sedan är det efterarbete och planering som ska hinnas med. Det kan även dyka upp saker som jag måste ta tag i − hjälpa elever, lösa konflikter eller samtal till föräldrar. Jag är också med i ledningsgruppen, vi träffas en gång i veckan, och ibland är det också saker jag ska göra utifrån det vi bestämmer där. Jag är också förstelärare, så just nu jobbar vi med att implementera de nya läroplanerna i undervisningen. Jag är även processledare på Stureskolan för ett forskningsbaserat program, FUN (fokus undervisning), som hela grundskolan i Arboga deltar i.

Vad tycker du är det roligaste i ditt jobb?

Det roligaste är mötet med eleverna. Jag får så mycket tillbaka av dem, även om det stundtals kan vara jobbigt och stressigt att hinna med allt man vill så är det ändå mötet med eleverna och att få vara en del av deras utveckling som ger mig drivet att fortsätta. Sedan tycker jag om att undervisa och planera roliga och inspirerande lektioner. Jag tycker också att det är en bra mix att jag har ett praktiskt och ett teoretiskt ämne.

Vad är det bästa med att jobba i Arboga kommun?

Kommunen är en bra arbetsgivare och på vår arbetsplats har vi väldigt bra sammanhållning, jag upplever att folk trivs. Det är högt i tak och vi har ett bra samarbete.

Hur gör du för att utvecklas i ditt yrke?

Jag försöker kompetensutveckla mig så mycket som möjligt. Jag är handledare för studenter från universitetet och då får jag ta del av den senaste forskningen och det de gör på lärarutbildningen nu. Det är en bra kompetensutveckling för mig. Arbetet i ledningsgruppen gör också att jag utvecklas. När jag handleder studenterna får jag fortbildningspengar som jag kan använda till annan kompetensutveckling, sånt som handlar om mina ämneskunskaper. Jag läser också många artiklar i olika skoltidningar för att hänga med i vad som sker i skolans värld idag.

Vad händer när du kommer med nya idéer och förslag?

De flesta är med på tåget när jag kommer med något nytt. Kollegorna gillar genomtänkta förslag med angelägna frågor som rör vår verksamhet och som de känner är viktiga och kan leda utvecklingen av vår skola framåt.

Hur är kommunens ledning?

Jag tycker Arboga kommun är en bra arbetsgivare. Jag tycker även ledningen är bra. Vi får bra stöd uppifrån. Vår verksamhetschef och vår kvalitetsutvecklare har dessutom ett bra driv i frågor som gäller skolutveckling, vilket jag tycker är viktigt, om vi ska komma framåt.

Hur är det att bo i Arboga?

Jag trivs väldigt bra i Arboga och har bott här i hela mitt liv. Det är inte en stor stad men det arrangeras aktiviteter hela tiden som gör staden levande. Vill man ha mer utbud som finns i större städer är det inga problem att ta sig dit de dagar och kvällar man vill göra det.

Vilken utbildning har du?

Jag har gått lärarutbildningen för årskurs 4-9 med inriktning på svenska och idrott och hälsa. Jag har också gått en handledarutbildning för att kunna handleda lärarstudenter.

 

Senast uppdaterad:

Kontakt

Arboga kommun

Postadress
Arboga kommun
Box 45, 732 21 Arboga

Besöksadress
Rådhuset, Smedjegatan 5

Telefon- och öppettider

Måndag-torsdag: 7.30–16.30
Fredag: 7.30–15.00

Alla röda dagar har Rådhuset och växeln stängt.
Dag före röd dag stänger vi 12.00.