Lansering av nytt samarbete – Arboga kommun deltar under Almedalsveckan

Publicerad

Löv i förgrunden. Suddiga folkmassa i bakgrunden.

Fotograf: Malin Ericsson/Region Gotland

Arboga kommun kommer genom det nya samarbetet Svenska säkerhetsstråket medverka under Almedalsveckan. Syftet är att utveckla samarbeten och attrahera aktörer inom försvarsindustrin att investera och etablera sig i Arboga.

Flera kommuner positionerar sig för att ta del av de investeringar som väntar i och med nya medlemskapet i NATO. Kommunerna Arboga, Örebro, Hallsberg, Karlskoga, Kristinehamn och Karlstad ingår nu i ett samarbete för att tillsammans möjliggöra etableringar och hitta lösningar på komplexa utmaningar.

Sätter Arboga på kartan i en ny tid

Som en del av en gemensam satsning deltar kommunerna på Almedalsveckan. Näringslivschef Samuel Strömgren och kommundirektör Anders Neuman kommer att representera Arboga kommun.

– Det här är startskottet på ett samarbete som vi tror kommer gynna regionen och även bidra till den nationella samhällsnyttan. Nu vill vi ta plats i samtalen och se till att Arboga syns ännu tydligare på den försvarsindustriella kartan, säger kommundirektör Anders Neuman.

– Vi ser hur arbetsmarknaden för jobben inom försvarsindustrin växer hos oss. Det är viktigt att vi är med i framtidssamtalen om våra orters olika styrkor och behov. Det är viktigt att se över hur vi kan stötta varandra och möta de nya kompetensbehoven som uppkommit med det nya världsläget, säger näringslivschef Samuel Strömgren.

En del av ett större samarbete

Total kostnad för deltagandet är cirka 11 000 kronor per person, inklusive resa, boende och omkostnader. Arrangemanget är en del av Greater Örebro Arena, som anordnas i Almedalen av Business Region Örebro.

Fakta om samarbetet Svenska säkerhetsstråket

Det Svenska säkerhetsstråket är en viktig kugge i Sveriges totalförsvar. Mellan Arboga och Karlstad, finns ett pärlband av viktiga myndigheter, företag med världsledande kompetens inom tech- och försvarssektorerna, försvarsanläggningar samt knutpunkter för Sveriges logistik.

Kommunerna har gynnsamma geografiska kopplingar till såväl öst- som västkust, norrut och söderut. I regionen finns hela kedjan av förutsättningar: råvaror, produktutveckling, produktion, kompetens, forskning och logistiklösningar. Och kanske viktigast av allt: vi i Arboga, Örebro, Hallsberg, Karlskoga, Kristinehamn och Karlstad har bestämt oss för att samarbeta ännu tätare för att bidra till den nationella samhällsnyttan.

Vi har sänkt trösklarna och hjälper varandra för att möjliggöra etableringar och hitta lösningar på komplexa utmaningar – lösningar som gynnar hela Sverige och Norden.