Nu reser vi stommen till Arbogas nya grundskola

Publicerad

Byggnationen av stommen på gjuten grund.

På grunden har byggnationen av stommen inletts.

Arboga kommuns nya grundskola börjar ta form. De första väggarna har rests och ett bjälklag för första våningen håller på att monteras. Skolans utformning förväntas bidra till högre kvalitet i undervisningen och ökad trygghet för eleverna.

Skolbyggnaden ska byggas i 3 våningar och inhysa 26 hemklassrum, som är ett rum där eleverna har merparten av sina lektioner.

– Den nya grundskolan är samlad i samma lokaler och det blir ett stort lyft för våra medarbetare, som idag är utspridda i sex olika byggnader. I den nya utformningen kan de mötas på ett helt annat sätt, säger Arboga kommuns skolchef Anna Olofsson Carstedt.

Hon menar att även hemklassrummen är en viktig och central funktion i den nya utformningen.

– Hemklassrum är något som ger eleverna en känsla av att här hör vi hemma, vilket vi vet leder till tryggare elever och en tryggare miljö.

Miljö för möten mellan elever och vuxna

Strax intill den nya grundskolan byggs det också en fullstor idrottshall, som kommer användas i både undervisning och av föreningslivet. Matsal och administration kommer finnas i centrum av skolan, vid entrén, vilket gör att flera vuxna rör sig i miljön.

– Det innebär att eleverna ser de vuxna och får tillgång till spontana möten och samtal på ett annat sätt än idag, vilket också skapar en större gemenskap och inkluderande miljö, säger Anna Olofsson Carstedt.

Anna Olofsson Carstedt, Arboga kommuns skolchef

Anna Olofsson Carstedt

Anläggningsarbete och förberedelser inför byggnation av den nya grundskolan inleddes under våren 2023 och i augusti togs det första spadtaget, vid platsen för den nya grundskolan.

Byggnationsfas med fokus på grundkonstruktion

Under hösten och vintern genomfördes pålning och gjutning av grunden för byggnaden, som nu har gått in i en ny fas. På grunden byggs en stomme, som huvudsakligen består av trä, men som även har delar i betong och stål.

– Det känns jättebra att vi har kommit till fasen där vi i verkligheten kan se hur byggnaderna tar form säger Magnus Andersson, vd för Kommunfastigheter i Arboga.

Grundskolan planeras att vara klar för inflyttning under första halvåret 2026 och skolundervisningen beräknas att starta under höstterminen samma år.

Drönarbild över byggnadsplatsen.