Ditt gymnasieval

Vet du vad du vill jobba med framöver, vilken väg du ska ta och hur snabbt du vill ut och jobba? På den här sidan har vi samlat information om vad Vasagymnasiet har att erbjuda dig.

Se filmen om Vasagymnasiet på Youtube

Du står inför ett viktigt val

Frågor som hjälper dig att välja rätt program:

  • Vad vill du göra i framtiden?
  • Vill du studera vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet?
  • Vet du vilka yrken de olika programmen kan leda till?
  • Blir det lätt eller svårt att få jobb eller svårt att studera vidare?

Vi har många utbildningar att välja mellan

På Vasagymnasiet finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi är också ett riksidrottsgymnasium för brottning. Våra tekniska utbildningar är certifierade genom Teknikcollege.

Vasagymnasiets program

Riksidrottsgymnasium Brottning

Du kan kombinera dina studier i ett ordinarie program med

RIG Brottning

Teknikcollege säkrar våra tekniska utbildningar

Teknikcollege är ett samarbete mellan skola, företag och kommuner för att utveckla våra tekniskt inriktade utbildningar. Målet är att du ska ha möjlighet att få ett arbete eller att du kan läsa vidare på högskola eller universitet.

Teknikcollege i Arboga och Sverige

Hjälp att jämföra och sortera program

Om du är osäker på ditt val finns det en hel del hjälp att få. Studie- och yrkesvägledaren på din skola kan hjälpa dig att sortera och kritiskt granska all information så att du kan jämföra olika utbildningar.

Du behöver ta ställning till vad olika programval kommer att innebära för just dig. Det är lika viktigt att veta varför man väljer en viss utbildning, som att veta varför man väljer bort en annan. Diskutera dina alternativ med föräldrar eller andra runt omkring dig. Du är också välkommen att vara elev för en dag hos oss.

Elev för en dag

Läs gärna mer på sidan om
Vasagymnasiets studie- och yrkesvägledning

Val

I Västmanlands län kan alla elever i årskurs 9 söka till gymnasieskolan via gymnasieintagningens webbplats. Information, lösenord och inloggningsuppgifter får du i årskurs 9 av din studie- och yrkesvägledare på högstadieskolan.

När du gjort ditt val, via internet, måste du skriva ut ansökan och underteckna den. Den undertecknade ansökan lämnar du sedan till studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Västmanlands gymnasieantagning

Valet inför läsåret 2024/2025

Mellan 11 januari och 14 februari 2024 (fram till kl 16) kan du som har inloggning söka i Dexter. Den 9 april 2024 kl 9 publiceras den preliminära antagningen. Omvalsperioden är mellan 15 april och 2 maj 2024 (fram till kl 16). Från den 28 juni 2024 kl 9 kan du se den slutgiltiga antagningen. Du ska också svara på webben senast 24 juli 2024.

INGA antagningsbesked kommer att skickas hem.

Hur det går för dig i reservantagningen visas från 1 augusti och fram till 13 september 2024.

INGA reservbesked kommer att skickas hem, du måste logga in och se om du har fått en reservplats och svara på om du vill ha platsen eller inte.

VIKTIGT! Du måste hålla reda på lösenordet som du fått av din studievägledare eller fått hemskickat på posten.

Senast uppdaterad:

Kontakt

Maria Söderberg

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE

Skolvägen 4
732 32 Arboga