Riksdagsledamot Lili André lyfte Arbogas styrkor vid besök

Publicerad

När Kristdemokraternas näringspolitiska talesperson Lili André besökte Arboga stod näringsutveckling på agendan. Kommunens möjligheter och utmaningar i arbetet med att stärka Arbogas attraktionskraft diskuterades också.

Under måndagen besökte Lili André Arboga. Hon träffade representanter från Arboga kommun, Försvarsmakten och försvarsindustrin i form av Saab och Combitech.

– Arboga är en strategisk viktig plats. Ni har en industri som är högaktuell och är en betydelsefull ort för Försvarsmakten. Här finns viktig kompetens, erfarenhet och en robusthet för att snabbt växla upp. På nationell nivå behöver vi skapa fler möjligheter för att möta de utmaningar som finns, exempelvis kompetensförsörjningen, säger Lili André.

”Arboga har ett exceptionellt läge”

Under mötet diskuterades också näringslivets och andra organisationers roll för utvecklingen av Arboga och vikten av lokal samverkan.

– Arboga har ett exceptionellt läge och vi har en unik chans. Som kommun arbetar vi för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för näringslivet och organisationers möjligheter att verka i Arboga. När vi arbetar tillsammans med andra aktörer för att utveckla kommunen blir vi starkare och kan uppnå mer, säger Jonna Lindman (M), kommunstyrelsens ordförande i Arboga kommun.

Som en del i det arbetet har Arboga kommun, Försvarsmakten, Saab och Combitech inlett ett strategiskt partnerskap där de fyra aktörerna arbetar tillsammans inom en rad områden.

– Det är ett jättebra och spännande initiativ. Det finns mycket att vinna på att samverka och det kan bidra till flera positiva synergieffekter, säger Lili André.

Stärka Arbogas attraktionskraft

Andra frågor som diskuterades under mötet var Arbogas attraktionskraft.

– Allt hänger ihop. Ett bra näringslivsklimat är en viktig motor i kommunens utveckling och bidrar till att stärka Arboga som plats. I det arbetet behöver vi också titta på andra frågor som bidrar till att göra Arboga till en än mer attraktiv plats att bo, jobba och besöka, säger Jonna Lindman.

Viktigt med strategiska samtal på regional och nationell nivå

Kommundirektör Anders Neuman tyckte att det var ett givande möte.

– För oss är det viktigt att föra strategiska samtal även på regional och nationell nivå. Det handlar om att lyfta Arbogas nuläge och viktiga framtidsfrågor. I det arbetet har vi en löpande dialog med departementen och politiken på såväl regionalt som nationellt, säger han.