Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Bilda en förening

I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär att en grupp människor kan bilda en förening utan tillstånd från myndigheterna. Föreningen måste dock givetvis följa de lagar och regler som gäller i samhället. Dessutom finns en hel del praxis som styr föreningarnas verksamhet.

 Här hittar du exempel på hur man

Om föreningen behöver ett organisationsnummer

Alla föreningar som behöver ett organisationsnummer av en anledning exempelvis föreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet, måste lämna uppgifter om sina inkomster och utgifter till den lokala skattemyndigheten.


Uppgifterna lämnar man på en deklarationsblankett eller en blankett för särskild uppgift. Föreningen blir då registrerad hos den lokala skattemyndigheten och får ett eget organisationsnummer. För att registreras i detta sammanhang måste föreningen skicka in stadgar och uppgifter på den styrelse som blivit vald på ett medlemsmöte.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: