Lokalhistoria - Arbogaportalen

Järntorget ca 1900, August Karlsson

Järntorget ca 1900. Foto August Karlsson. Tillhör Arboga museum

Arbogas historia på nätet

Fotografiet av Järntorget är ett av många fotografier som finns i Arboga museums samlingar. I kommunens arkiv finns handlingar om intressanta skeenden i stadens historia. I bibliotekets lokalsamling hittar du också mängder av information om Arboga förr och nu.

 

För att göra det enklare för dig som är intresserad av Arbogas historia kommer vi att på den här sidorna samla bilder, dokument och fakta kring några av de händelser, personer och byggnader som speglar kommunens historia ....

 

Här ska du också kunna hitta länkar till andra hemsidor med anknytning till Arbogas historia.

 

Vill du bidra med dina lokalhistoriska kunskaper? Det ska finnas utrymme både för kommentarer till sidorna och egna bidrag.

De avdelningar på biblioteket, som har böcker där man kan få perspektiv på och bakgrund till olika sidor av lokalhistorien, är i första hand de svenska delarna arkeologi (hylla Jc), historia (hylla Kc*) och etnologi (hylla Mc och Mz).

 

 

Svensk historia är ett stort ämne på biblioteket och därför kan det vara bra att ha det uppdelat på olika tider:

 

 

I listorna som de här länkarna leder till finns det, förutom böcker, tidskrifter, ljudböcker och dvd:er. Om du inte hittar något du letar efter i listorna, fråga personalen!

 

I bibliotekets katalog hittar du också handskrivna dokument som du kan läsa i din dator, bland annat Hanna Hartelius anteckningar om Arboga 1850-1952.


I katalogen finns också en liten film från Arboga 1924 (från Filminstitutet).

 

Lokalhistoriskt material från hela Västmanland hittar man på länets kulturarvsportal Kulturarv Västmanland.

 

Ortshistoria.se är ett "historiskt uppslagsverk över svenska städer och orter". Här finns bland annat tabeller och diagram över Arbogas befolkningsutveckling från 1570, näringsliv från början av 1800-talet och mandatfördelning i stadsfullmäktige 1919-66.

 

På SCB:s webbplats finns digitaliserad industristatistik för åren 1911-1996. (Ämnesområde: Näringsverksamhet; Tillgängliga statistikserier: Industri 1911-1996.) När man väl öppat den tabell man vill ha, är den sökbar, så man hittar lätt Arbogas plats.


 


 

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 03 november 2017

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer