Din beredskap

En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Krisen uppstår ofta oväntat och det kan dröja många dagar innan samhället har återhämtat sig.

När krisen är ett faktum kommer samhällets resurser fokuseras på att lösa de mest grundläggande behoven för invånarna, utan möjlighet att ta hänsyn till individuella förhållanden. Sveriges krisberedskap bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt samhälles, vår egen och våra anhörigas säkerhet.


I ditt eget ansvar ingår att:

  • Vara medveten om och förbereda dig på att olyckor och kriser kan inträffa.
  • Ha förståelse för att samhällsresurser måste riktas till grupper som inte själva kan ta ansvar vid svåra händelser.
  • Hålla dig uppdaterad om vad myndigheter och andra ansvariga aktörer gör för att hantera en händelse.
  • Följa instruktioner och råd från myndigheterna.
  • Vara beredd på att kunna hantera grundläggande behov, exempelvis tillgång på vatten, mat och värme.

Hemberedskap

Hur du reagerar vid en kris är svårt att veta. Oavsett vilken kris det handlar om är det viktigt att utgå från kroppens behov av värme, vatten, mat, vila, hygien och mentalt lugn. På DinSäkerhet.se finns mycket information om vad du kan göra för att förbereda dig på kriser och olyckor. Nedan följer ett exempel på en checklista från webbplatsen. Listan visar vad som kan vara bra att ha hemma för att vara förberedd vid en kris.


Checklista Hemberedskap Pdf, 5.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Vatten, värme, mat och kommunikation

För att klara en krissituation på bästa sätt är det viktigt att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Om du skulle bli isolerad på grund av smitta eller hårt väder, långt elavbrott eller någon annan katastrof behöver du ta hand om dig och dem runt omkring dig . Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga och ta del av information från medier och myndigheter. På DinSäkerhet.se kan du läsa om hur du kan förbereda dig inom områdena vatten, värme, mat och kommunikation. Där hittar du också checklistor med saker som är bra att tänka på eller packa i en krislåda.


ICE - din närmast anhörig

Om något händer dig är det bra om dina närmast anhöriga snabbt kan kontaktas. Du kan lägga in dina anhöriga i din mobil under ICE, som står för In Case of Emergency.


Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

För att så snabbt som möjligt kunna få ut information och varningar till allmänheten i allvarliga situationer finns Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA.

Viktiga telefonnummerKontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: