Fritids- och kulturpolitiskt program antaget i kommunfullmäktige

Publicerad

Tre unga tjejer som spelar basket.

Kommunfullmäktige har nu antagit Arboga kommuns nya fritids- och kulturpolitiska program. Fritids- och kulturnämnden, tillsammans med berörda nämnder och bolag, kommer nu att ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet, där också civilsamhället kommer att involveras.

Programmet, som antogs den 17 oktober, är ett av Arboga kommuns långsiktiga styrdokument. Det syftar till att klargöra kommunens ambitioner för arbetet med fritid- och kulturfrågor. Med sina nio målområden riktar det sig till hela kommunkoncernen, såväl till förvaltningar som helägda bolag.

"Nu tar vi processen vidare med en handlingsplan"

- Det känns jättekul att vi nu är i hamn med programmet och att det finns en bred enighet i dessa övergripande målområden. Nu tar vi processen vidare med en handlingsplan där vi konkretiserar arbetet ytterligare, säger Martin Nyqvist (SD), fritids- och kulturnämndens ordförande.

I detta arbete kommer merparten av kommunkoncernen och civilsamhället att vara delaktiga.

Arbetet med att ta fram programmet

I arbetet med att ta fram programmet har, utöver kommunens förvaltningar, bolag och politiker olika delar av civilsamhället varit involverat. Det har förts en dialog med föreningar, studieförbund och ungdomsfullmäktige. En enkätundersökning skickades även ut till allmänheten och en liknande sådan riktad till kommunens skolor. Dessa synpunkter låg till grund för det slutgiltiga beslutet att anta programmet.

- Vi som arbetat med programmet är mycket glada och tacksamma för alla tankar och synpunkter som kommit in under processen, säger Joel Boudin, utredare på Arboga kommun och projektledare för programmet.

Av de nio målområdena i programmet handlar ett av dessa om att främja föreningsdeltagandet, tillsammans med bland annat tillgängliga och utspridda lokaler samt kompetensförsörjning.

Medborgardialog är ett viktigt verktyg

Joel Boudin ser även fram emot fler liknande processer framöver.

- Många av dagens samhällsutmaningar är av komplex karaktär och vi behöver arbeta tillsammans för att lösa dessa. Olika typer av medborgardialog är då ett bra verktyg för att involvera de som vi faktiskt är till för, säger han.

Fritids- och kulturpolitiska programmet i sin helhet

Här kan du läsa det fritids- och kulturpolitiska programmet.

Om du har frågor kring det fritids- och kulturpolitiska programmet eller handlingsplanen, vänligen kontakta oss via e-post arboga.kommun@arboga.se eller telefonnummer 0589-870 00.