Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Deltagarna i språk- och integrationsprojektet Hela ViiA tar steg framåt

Hela ViiA, Hela vägen in i arbete, är en språk- och arbetsträningsverksamhet för nyanlända med behov av ett annat sätt att lära sig svenska. Långtidsarbetslösa svensktalande, eller personer med behov av arbetsträning hjälper till. Under hösten och vintern har projektet byggt upp sin verksamhet i nya lokaler och kommit igång med flera givande aktiviteter för deltagarna.

I Hela ViiA hjälper deltagare varandra att få grepp om hur svenskt arbetsliv fungerar, samtidigt som de lär sig språket. Hela ViiA består av en språkträningsdel och en arbetsträningsdel.

Under hösten och vintern har verksamheten, såsom många andra, haft utmaningar att anpassa verksamheten utifrån coronapandemin samtidigt som den har flyttats till nya lokaler.


– Efter inflyttningen till de nya, ljusa och fina lokalerna på Engelbrektsskolan, kunde vi börja ta emot deltagare. Vi har så här långt haft 23 inskrivna personer, berättar projektledaren Birgitta Nilsson.

Byggt coronaskydd i plexiglas

I verksamheten har deltagarna under hösten fått prova på en mängd olika moment såsom läs- och skrivträning, datakunskap, snickeri, textilarbete, köksarbete samt att lära sig svenska ord som används i serviceyrken.


– I snickeriet har det bland annat tillverkats Corona-skydd av plexiglas. I textilen har många alster gjorts med virkning och brodyr. Deltagarna har ofta med sig ett hantverkskunnande från sina hemländer, så kreativiteten och idéerna flödar.


Hon fortsätter;

– Deltagarna tycker det är väldigt roligt att varva språk-, läs- och skrivträning med praktiskt arbete. Från köket doftar det ofta gott av bakning och matlagning. Vi har under sommaren haft pallkragar på gården där det har odlats tomater, potatis, paprika och kryddor berättar Birgitta Nilsson.


Tagit del av utflykter och litteratur

Tidigare under året, innan de skärpta allmänna råden kom, har deltagarna varit på utflykter, både med buss och till fots. De har då besökt platser som Hälleskogsbrännan, Vallby friluftsmuseum och Maxelmossen. Dessutom har det promenerats flitigt i Arboga stad, när vädret har tillåtit det.

Verksamheten har även tagit emot besök från olika studieförbund såsom Bilda och ABF som berättat om sina verksamheter. Verksamheten har även tidigare haft besök av en bibliotikarie en gång i veckan som har läst böcker med deltagarna.


Har hittat nya lösningar

På grund av coronapandemin har verksamheten tvingats att anpassa sig på flera sätt.

 

– Vi har haft deltagare på väg in i verksamheten, men just nu kan vi inte ta emot på grund av pandemin. När det har lugnat ner sig kommer vi att få in fler personer, säger Birgitta Nilsson.


Efter de skärpta allmänna råden som infördes i november har verksamheten gått över till distansundervisning och telefonsamtal.


– Det är en utmaning men vår personal på plats gör ett fantastiskt arbete med att sätta ihop studiematerial, skicka ut till deltagarna och sedan ringa upp varje deltagare två gånger om dagen.


Detta gör verksamheten för att hålla svenska språket igång och för att fortsatt ha en kontakt med varje enskild person.


– Vi tror att det kan vara en trygghet för våra deltagare, att de ändå kan fortsätta utveckla språket samtidigt som de känner att vi inte glömmer bort dem, säger Birgitta.


Deltagare i arbete

Det långsiktiga målet för hela ViiA är att deltagarna ska komma ut i arbetslivet. På plats finns därför också en arbetskonsulent som ska ha kontakten med näringslivet och hitta arbete till våra deltagare när de är redo för det.


– Glädjande nog har en av deltagarna redan kommit ut i arbete. Med vår metod hoppas vi nu att kunna se fler deltagare i arbete under det kommande året, säger Birgitta Nilsson.


På arboga.se kan du läsa mer om projektet: Hela vägen in i arbete

Du kan även följa projektets gång på instagram: helaviia

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: