Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Brukare inom vård och omsorg har testats positivt för covid-19

Exempelbild

Arboga kommun har den 5 maj fått bekräftade fall av covid-19 hos brukare inom vård och omsorg. Totalt har två brukare på boende och inom hemtjänsten testats positivt. Personerna har visat symptom och har därför fått ta prov. Anhöriga till de smittade är kontaktade.

Arboga kommun har från första början valt att ha samma restriktioner för de anställda som Region Västmanland har för de som arbetar inom sjukvården. Vi använder skyddsutrustning enligt gällande hygienrutiner. Våra medarbetare har varit mycket noggranna med att inte vistas på arbetet när de haft symtom, även lindriga. När nu två fall har uppkommit har kommunen tagit åtgärder för att tillgodose bästa möjliga vård och isolera smittspridningen.

Verksamheten har vidtagit åtgärder

Den som har fått ett positivt provsvar för covid-19 – och inte behöver sjukhusvård – kommer att isoleras för att inte riskera att smitta övriga boende. Isolering kan ske på separat avdelning för de som smittats eller i den egna lägenheten. Om en brukare inom hemtjänsten blir sjuk i covid-19 aktiveras ett särskilt arbetslag för att enbart arbeta hos brukare som konstaterats smittade.

En enskild läkarbedömning genomförs vid varje enskilt fall för att ge brukaren rätt vårdnivå

 

Personal som arbetar med smittade personer kommer att använda skyddsutrustning för att minimera risken för ytterligare smitta.

 

- Trots att vi har följt restriktionerna och våra rutiner måste vi nu tyvärr meddela att vi har två bekräftade fall inom verksamheterna. Vi har agerat och med omedelbar verkan vidtagit åtgärder för de som har testats positivt. Det gör vi för att förhindra ytterligare smittspridning, säger Ove Bergman, chef för socialförvaltningen.

 

Information till anhöriga

Om din närstående skulle bli sjuk eller testats positivt kommer du som anhörig att bli kontaktad av ansvarig enhetschef. När vi får ett bekräftat fall kontaktar enhetschefen även de som bor närmast den som blivit smittad. Det kan innebära att man bor på samma avdelning eller i samma gruppbostad.

 

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med smittskydd och vad som gäller ifall någon hos oss blir sjuk

Information till allmänhet

När vi kommunicerar information till allmänheten beaktar vi hela tiden patientsekretessen och tar hänsyn till den personliga integriteten.Vi berättar om det finns bekräftade fall eller inte, och hur många det i så fall rör sig om. Vi kommer inte kunna säga på vilket boende fallen upptäckts, eftersom vi inte får bryta mot patientsekretessen.

På samma sätt kommer vi enbart kunna bekräfta eller dementera att det finns fall hos vår personal, men inte berätta var. Det beror också på sekretess – vi som arbetsgivare får inte lämna uppgifter om vår personals hälsotillstånd.

 

Vi uppdaterar kontinuerligt information om arbetet med coronaviruset, covid-19 på vår webbplats; www.arboga.se/corona.

 

Allmänna frågor hänvisas till kommunens växel 0589/870 00 som kopplar till rätt person.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: