Publicerad 2020-02-25

Arboga kommuns arbete med coronaviruset - covid-19

Arboga kommun följer händelseutvecklingen och de instruktioner och riktlinjer som Regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger. Här finns information om vilka åtgärder vi vidtar och länkar till uppdaterad och säkerställd information.

Stanna hemma om du har symtom

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög.

 

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med förkylnings- eller influensasymtom såsom snuva, hosta, feber eller huvudvärk att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller även om symtomen är milda och i både i arbetslivet och i privatlivet. Vänta i minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till arbete eller skola.

 

Extra viktigt är det att människor som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symtom på luftvägsinfektion.

Vår och pollenallergi

Nu är våren här och därmed en period där många av oss märker av sina allergier. Det kan vara svårt att veta om symtomen beror på pollenallergi eller covid-19. Folkhälsomyndigheten har lagt ut nedanstående information.

  • Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.
  • Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.
  • Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Länk till Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar angående coronaviruset och covid-19.

Dela bara bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Genom att följa ansvariga myndigheters information kan vi alla hjälpas åt att minska smittspridningen.

Förskola och grundskola i Arboga kommun

Våra förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har tät kontakt med regionens smittskyddsläkare.


För att minska risken för smittspridning är det viktigt att barn och elever stannar hemma vid symtom som feber, hosta och svårigheter att andas. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk.

 

Den här rekommendationen gäller oavsett om barnet eller eleven har varit på resa innan de blev sjuka eller inte. Alla ska stanna hemma så länge de känner sig sjuka och vara symtomfria i minst två dagar innan de får gå tillbaka till förskolan eller skolan. Detta gäller även för våra medarbetare.

 

Elever som är friska och fria från symtom ska vara i skolan som vanligt då skolplikt gäller.

Vasagymnasiet, vuxenutbildning, SFI och yrkeshögskoleutbildning

Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar, högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med 18 mars. Arboga kommun följer regeringens rekommendation. Det innebär att Vasagymnasiet, vuxenutbildning, SFI och yrkeshögskoleutbildning tillfälligt stänger för undervisning i sina lokaler från och med onsdagen den 18 mars.


Dessa skolor kommer att genomföra distansundervisning och eleverna har fått information om hur detta ska genomföras.

Besök inte våra äldreboenden

För att skydda de mest sårbara personerna i vår kommun råder det besöksförbud på våra äldreboenden sedan den 12 mars. Regeringen har tagit ett nationellt beslut om besöksförbud på äldreboenden för att minimera risken för smittspridning av coronaviruset på våra äldreboenden. Om det finns särskilda skäl kan man få tillstånd att göra besök. Kontakta i så fall det boende det berör.

Besök inte kommunens verksamheter om du känner dig sjuk

Det är även viktigt att du inte besöker någon av kommunens verksamheter om du känner dig sjuk. Det gäller givetvis även på övriga platser i vårt samhälle. Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen.

Så undviker du smitta 

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen
  • Stanna hemma om du är sjuk och har symtom, även milda.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
  • Undvik kontakt med sjuka människor
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

För frågor kontakta 113 13

Om du har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret 113 13.

Information från 1177 Vårdguiden

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Läs mer om hur och när du bör kontakta vården hos 1177 Vårdguiden.

Information om exempelvis symtom och smitta

Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. De har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symtom på smitta och hur viruset smittar.

Samlad information från flera myndigheter

Det är flera myndigheter som gemensamt ansvarar för frågor som rör coronaviruset i Sverige. På krisinformation.se finns samlad information från de ansvariga myndigheterna.

Information från Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats finns uppdaterad information om myndighetens råd till resenärer och avrådan från resor.

Information in English

You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website.

Tipsa en kompis

INFORMATION IN other languages

Tillgänglighetsanpassad information

nyheter

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 02 april 2020

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer