Lagarna på livsmedelsområdet är till för att man konsument ska kunna lita på att maten man köper är säker. Men ibland brister rutinerna och maten blir en risk – här följer information om några risker man måste tänka på, både som livsmedelsföretagare och som konsument.
Vid misstanke om matförgiftning efter restaurangbesök eller på grund av dålig produkt i butik ska detta anmälas till Miljö- och hälsoskyddsenheten. En snabb anmälan underlättar utredningen (exempelvis är chansen större att man kan ta prover på aktuellt livsmedel) och kan hindra att fler blir sjuka.
Det är också bra att meddela den restaurang eller butik som man misstänker har spridit smitta så att de kan vidta åtgärder snabbt. Om en livsmedelsföretagare får in en anmälan om matförgiftning eller av annan anledning tror att ett livsmedel kan utgöra en risk ska denne dels återta livsmedlet (om möjligt) och/eller stoppa försäljningen tills en bedömning visat att det är säkert och dels meddela miljö- och hälsoskyddsenheten.
Matförgiftning kan bero på flera olika saker. Det kan finnas bakterier och virus i maten, som sprider smitta eller som har bildat gifter som kroppen inte tål. Det kan också finnas naturliga gifter i maten, som exempelvis solanin i grön potatis.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad: 30 januari 2017
Kontakt och öppettider
Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se
Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5
Organisationsnummer 212000-2122
Följ Arboga kommun