Per Gamalielsson

Efter 16 år är tidigare pansarofficeren Per Gamalielsson lika taggad som rektor på Vasagymnasiet i Arboga. Tillsammans med personalen har han arbetat stenhårt med att bygga Vasaandan, ett rykte om att vara en riktigt bra skola att gå på.

- Vi har en lugn bra studiemiljö, kompetenta lärare och det är lätt att få hjälp med sina uppgifter, säger Per Gamalielsson.

När han har fruktstund kommer eleverna gärna för att äta frukt och få prata med rektorn, om de inte hinner på morgonen när han står i entrén och hälsar välkommen.

- Jag tror jag känner igen alla elever här, åtminstone till utseendet säger han.

Pansarofficeren tog sig an Arbogas gymnasium

När Arboga kommun rekryterade en pansarofficer att ta hand om Vasagymnasiet som dess nye rektor, var det många som lyfte på ögonbrynen. 16 år senare är Per Gamalielsson kvar som rektor och har tillsammans med personalen med råge infriat politikernas mål.

- Vi har uppemot 60 procent av Arbogas kullar här på skolan, det är fantastiskt med tanke på att vi bara har åtta program, säger Per Gamalielsson.

Han stormtrivs i sin roll som skolans rektor. Ordning, struktur och delaktighet har hela tiden varit ledord. Det som politikerna sökte efter några års nedgång, var en rektor med driv och engagemang, någon som kunde lyfta Vasagymnasiet.

- Det känns som det var lite av en chansning, både för dem och för mig. Jag bytte helt bransch. Skolan kräver hela andra saker än det jag var van vid från pansarregementet. Det var en chansning som höll, konstaterar han.

En skola med gott rykte

Vasagymnasiet är i dag en skola med gott rykte. Det är en liten lugn skola med studiero. De program som finns är dessutom högprofilerade. Kronjuvelen är Saab Tekniska Gymnasium, en bred teknisk utbildning i nära samarbete med försvarsjätten Saab som har en stark ställning i Arboga. Här får eleverna en bred teknisk bas som öppnar många dörrar till jobb som utvecklingsingenjör, projektledare eller kanske ett jobb i utlandet.

 

Förutom Saab Tekniska Gymnasium ingår Vasagymnasiet dessutom i Teknikcollage Västra Mälardalen tillsammans med Ullvigymnasiet i Köping. Det innebär att industri- och tekniska utbildningar certifieras genom ett samarbete med företagsorganisationer, en extra kvalitetsstämpel på utbildningarna.

Lika taggad efter 16 år

Per Gamalielsson tar det här arbetet på fullaste allvar, även nu 16 år senare. Han berättar om att hela tiden utveckla verksamheten, aldrig någonsin vara nöjd. En av de viktigaste delarna är trivseln på skolan. Kontakten med de studerande eleverna är väldigt viktig menar han. Därför står han ute i entrén nästan varje morgon och välkomnar alla till en ny arbetsdag.

- Jo jag känner igen alla, kanske inte till namn men till utseendet. Många stannar till och pratar en stund, säger han. Vi är väldigt måna om att vara synliga både vi i skolledningen och lärarna. Vi vill att eleverna ska känna att vi finns här för dem.

Tre gånger per läsår har han årskursvis information om vad som händer på skolan och det är inte ovanligt att det dukas upp bord med frukt till eleverna. Fruktstund med rektorn brukar vara mycket populära tillställningar.

- Det är ganska häftiga tillställningar när 300 elever från årskurserna 1–3 kommer och vill äta frukt ur skålarna och prata med rektorn, säger Per Gamalielsson.

Gemenskap driver resultaten

Han säger att allt det här är en medveten strategi för att få eleverna en känsla av samhörighet. De ska veta att lärare och skolledning verkligen bryr sig om hur det går för dem.

- Med den känslan av gemenskap skapas det en trygghet och det smittar av sig på trivseln och resultaten.

- Jag märker också när jag träffar eleverna på måndag morgnarna ute i entrén att de vill vara här, eleverna har längtat efter att få komma till skolan igen efter helgen.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: