Eldsjälar - Joline, Lovisa & Jonna

Lagsporterna konkurrerar om spelarna i Arboga. Fotboll, innebandy och hockey är just nu populära. De tre 17-åriga handbollstränarna Lovisa Tholin, Joline Pallin och Jonna Kaneryd vill bidra till att deras sport växer sig starkare

- Det är kul att följa barnen när de lär sig samarbete och lär känna nya kompisar genom träningarna, tycker de.

Gemenskapen i en lagsport är fantastisk. Lovisa Tholin, Joline Pallin och Jonna Kaneryd hjälps åt ett par gånger i veckan att träna 10–11-åringar i handboll. En tuff men rolig sport tycker tjejerna.

- Lagsport är tufft, det gäller att lära sig att samarbeta. För oss som tränare är det jättekul att se hur barnen skaffar nya kompisar och se hur sammanhållningen byggs upp, säger Lovisa Tholin.


Tränat i många år

De tre kompisarna har tränat handboll i ganska många år så de har själva upplevt samaberbetet och hur kul det är med dynamiken i ett lag. Den här säsongen har inte Arboga något damlag i seriespel, men det är något som de hoppas ska kunna ändras framöver.

- Vi har haft för få spelare helt enkelt, säger Joline Pallin. Vi hoppas kunna hjälpa till att få fler att spela handboll så klubben växer igen.

Det finns konkurrens i Arboga, flera lagsporter behöver spelare. Just nu är det ishockey, fotboll och innebandy som är populärast, men de tre barntränarna jobbar för att det ska vända. De berättar hur kul det är att följa barnens utveckling när det börjar träna handboll.

- I början brukar de bara tordas vara med sina kompisar som de känner. Men efter ett tag märker man hur de får fler och fler kompisar i laget, det är faktiskt jättekul att följa det, säger Joline Pallin.

Lovisa, Joline och Jonna tränar barn i 10–11-årsåldern.

Tränat utomhus under covidpandemin

De kör två gånger i veckan, tisdagar och söndagar. Under Covidpandemin har de kunnat fortsätta träningen, men den sker utomhus och det handlar nästan uteslutande om konditionsträning.

- Vi som är äldre måste träna på egen hand. Vi får instruktioner från våra tränare om att springa och styrketräna, men måste göra det själva, säger Jonna Kaneryd. Men de yngre får träna om vi är ute.

De skulle önska att det gick att träna tillsammans med fler. Att gå ut själv och springa 5 km ett par gånger i veckan, är inte lika lätt.

- Att träna tillsammans är lättare. Man hjälper varandra att motivera sig, säger Jonna Kaneryd. Nu får vi sköta det själva och sedan redovisa för tränaren.

 

Många föreningar i liten stad

Arboga är en liten stad vilket kan ha sina sidor om man är ung. Men det är inte bara nackdelar med att bo i en liten stad. En större stad har ett bättre utbud med kultur och uteliv, men i Arboga finns det många föreningar där det går att aktivera sig.

- Nej det är ganska skönt också, säger Lovisa Tholin. Det är klart att det vore roligare om stan var större, men det är väldigt lätt att prata ihop sig om man vill göra saker, säger hon. Man känner nästan alla som är med i klubben.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: