Djur kan både orsaka störningar och själva utsättas för lidande. Ansvaret för olika frågor avseende djur är uppdelade på flera instanser, bland annat länsstyrelse, kommun och polis. Även djurägare, fastighetsägare och du som boende kan behöva vidta egna åtgärder.
Från och med den 1 januari 2009 ligger djurskyddstillsynen, liksom tillsynen över foderproduktion och primärproduktion, på Länsstyrelsen. Om man misstänker att djur far illa eller att foder inte hanteras på ett säkert sätt så ska detta alltså anmälas till Länsstyrelsen.
För mer information och/eller kontakt med Länsstyrelsen i djurskyddsärenden inom Västmanland kontakta länsveterinär på Länsstyrelsen, telefon 010-224 90 00.
Ytterligare information om djuskyddsärenden finns på Länsstyrelsens webbplats.
Det är också hos länsstyrelsen man ska ansöka om tillstånd om man håller eller förvarar djur i större omfattning. Det gäller till exempel den som yrkesmässigt eller i större omfattning tar hand om andras djur, hyr ut djur eller föder upp och säljer djur. Det gäller också om man har tio eller fler vuxna hundar eller katter.
För mer information om när djurhållningen blir tillståndspliktig, se Jordbruksverkets webbplats.
Hos kommunen ligger tillsynen över olägenheter orsakade av djur. Med olägenhet menas en störning som kan påverka hälsan och som inte är ringa eller tillfällig. Det är dock alltid i första hand djurägaren eller fastighetsägaren som ska förebygga olägenheter.
Läs gärna mer om Västra Mälardalens Myndighetsförbunds klagomålshantering och våra övriga sidor om djur innan du kontaktar oss om olägenheter.
De så kallade kommunala skyttarna har tillstånd från polisen att skjuta inom tätbebyggt område. Miljö- och hälsoskyddsenheten ger skyttarna uppdrag om sjuka eller skadade djur upptäcks inom tätort.
Vissa djurärenden ska anmälas till polisen. Det gäller exempelvis lösspringande hundar, förvildade katter utan ägare, aggressiva djur (både vilda och tama) och trafikskadat vilt. Polisen nås på telefon 114 14.
Västra Mälardalens Myndighetsförbund
Besöksadress:
Gunnarsrovägen 2
Postadress:
Box 19, 732 21 Arboga
Öppettider:
Från och med den 11 november 2020 tar vi endast emot bokade besök. Ändringarna görs på grund av de rådande omständigheterna kring covid-19. Det går bra att lämna handlingar i vår brevlåda som sitter bredvid ingången på Gunnarsovägen 2 i Arboga.
Våra öppettider är (endast bokade besök):
må-fre 09.00-12.00 och 13.00-15.00
Vill boka besök eller har några andra frågor så når du oss på
Telefon: 0589-67 02 00, 0227-67 02 00
E-post: miljo.bygg@vmmf.se
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Lisa Halléhn
Miljö- och hälsoskyddsenheten, VMMF
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Patricia Eknor
Miljö- och hälsoskyddsenheten, VMMF
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakt och öppettider
Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se
Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5
Organisationsnummer 212000-2122
Följ Arboga kommun