Här hittar du vanliga frågor och svar om förskola och fritidshem.
Svar: Barn i åldern 1-5 år med vårdnadshavare som arbetar eller studerar, har rätt till plats i förskola. Barn till föräldralediga och arbetssökande erbjuds plats 15 timmar i veckan. Barn i åldern 6-13 år med vårdnadshavare som arbetar eller studerar har rätt till plats i fritidshem.
Svar: Ansökan bör vara oss tillhanda senast 4 månader innan plats önskas om det gäller förskola. Vid ansökan om fritidshemsplats är det 2 veckor innan önskat datum. Naturligtvis finns möjlighet att ansökan om förskola och fritidshem närmare inpå om man exempelvis flyttar hit, plötsligt får arbete eller kommer som nyanländ.
Svar: Om ansökan inkommit 4 månader innan önskat datum har vi som målsättning att ge besked två månader innan önskat datum.
Svar: Vistelsetiden grundar sig på vårdnadshavares arbetstid/studietid inklusive restid. Vistelsetiden fastställs genom ett schema för barnet. Barn till arbetssökande samt föräldralediga har rätt till förskoleplats 15 timmar i veckan. Barn till arbetssökande och föräldralediga har inte rätt till plats i fritidshem.
Svar: Om du har behov av barnomsorg på obekväm tid, före eller efter ordinarie öppettider 06.00-18.30 vardagar, ta kontakt med verksamhetschef Tina Persson, tel. 0589-871 65.
Svar: Alla barn i Sverige har från höstterminen det år de fyller 3 år rätt till allmän förskola. Vistelsetiden är 15 timmar i veckan. Barnet är ledig från förskolan under lov, röda dagar etc och följer grundskolans terminstider. Den allmänna förskolan avgiftsfri.
Svar: Om du och den andre vårdnadshavaren lever åtskilda och ni båda har ett behov av barnets plats i förskolan/fritidshemmet kan ni tillsammans ansöka om delad faktura. Tag kontakt med placeringsassistent Ing-Marie Blomkvist på telefon 0589-87219. Delad faktura innebär att avgiften för platsen i verksamheten beräknas utifrån respektive vårdnadshavares hushåll före skatt för att därefter reduceras med 50%.
Svar: Du har rätt att söka barnomsorgsplats på annan ort än hemkommunen om du har särskilda skäl, till exempel bor på kommungräns, arbetar i kommunen eller liknande. Det som dock är viktigt att veta är att det är hemkommunen som behöver godkänna att barnet får en plats i annan kommun eftersom hemkommunen får betala barnomsorgspeng till den kommun som tar emot barnet. Vänd dig därför alltid till din hemkommun innan du söker plats på annan ort.
Svar: Uppsägning av plats ska göras på vårdnadshavarkontot på skolwebben Edwise. Uppsägningstiden är 1 månader från det att blanketten inkommit till kommunen och du betalar för platsen under uppsägningstiden. Du har rätt att nyttja platsen under tiden. Kommunen kan säga upp barnets plats om platsinnehavaren resterar med 2 månaders avgifter. Kommunen kan också säga upp barnets plats då platsen inte har nyttjats under 1 månad, utan att förskolan eller fritidshemmet meddelats om barnets frånvaro.
Svar: Under inskolningen får ditt barn i sin egen takt lära känna sin nya förskola, sina nya kompisar och pedagogerna som finns där. Inskolningen anpassas efter varje barn och kan ta olika lång tid. Du som förälder finns oftast med under delar av inskolningen. Hör med din respektive förskola hur de brukar lägga upp inskolningstiden.
Svar: Sedan 1998 har förskolan en egen läroplan där man kan läsa om verksamhetens uppdrag och den värdegrund som verksamheten vilar på. Förskolan är, och ska vara, en spegel av samhället i övrigt. Läroplanen ska garantera att alla barn får en lika bra förskola, oavsett var de bor.
I och med att förskolan har en läroplan är det alltså en egen skolform med en pedagogisk verksamhet. Dagis är en förkortning för daghem som man alltså hade innan förskolan blev en skolform.
Svar: Ja, du betalar för den tid du abonnerar på, inte den tid som ni faktiskt använder.
Svar: Från och med dagen mamman kommer hem från BB.
Svar: Graviditetsspenning räknas som sjukskrivning och ditt äldre barn har rätt att ha kvar sina nuvarande tider till dess mamman kommer hem från BB. Då gäller 15 timmar per vecka.
Svar: Det äldre barnet har rätt att ha kvar sina nuvarande tider alternativt ha pappans tider till dess mamman kommer hem från BB. Då gäller 15 timmer per vecka.
Svar:Ja, under förutsättning att det äldre syskonet fortfarande är placerat på förskolan när det yngre barnet ska börja.
Svar: Nej, syskonförtur gäller endast om ett äldre syskon är placerat på samma förskola.
Svar: Vid övergång från förskola till förskoleklass gäller följande:
Plats i förskola övergår automatiskt till plats i förskoleklass och fritidshem. Om man inte arbetar, studerar eller har tillsynsbehov utöver skoldagen säger man upp platsen i förskola. Uppsägningstiden är 1 månad och ska göras på vårdnadshavarkontot på skolwebben Edwise. Det är viktigt attkomma ihåg att förnya uppgifterna om schematider och inkomst.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad: 28 november 2016
Kontakt och öppettider
Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se
Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5
Organisationsnummer 212000-2122
Följ Arboga kommun